Lokalizacja

Typy obiektów

Rodzaje kuchni

pokaż wszystkie

Typy kuchni

pokaż wszystkie

Przedział cenowy0 - 150 PLN

od:
do:

Średnia ocena0 - 5

Ilość polubień0 - ?

Ilość obserwatorów0 - ?

Ilość opinii/ocen0 - ?

Godziny otwarcia00:00 - 24:00

Cechy lokalu

4,2
zdjęcie główne

Tapas Bar

kuchnia śródziemnomorska, kuchnia hiszpańska ul. Stary Rynek 60, 61-772, Poznań, Wielkopolskie
polubienia (1110) oceny (122) zdjęcia lokalizacja
płatność kartą
WiFi
parking (płatny)
wegetarianie
dzieci
zwierzęta
klimatyzacja
parking dla rowerów
jedzenie na wynos
otwarte do ostatniego klienta
catering
imprezy okolicznościowe
sprzedaż alkoholu
tańce
gluten free
TV

x2

ilość dodatkowych miejsc letnich

x150

ilość miejsc

x100


Dane kontaktowe
telefon:61 852 85 32
rezerwacje:telefonicznie
email:wyświetl
strona:link do strony
facebook:link do profilu
Godziny otwarcia
poniedziałek: 11:00 - 23:00
wtorek: 11:00 - 23:00
środa: 11:00 - 23:00
czwartek: 11:00 - 23:00
piątek: 11:00 - 02:00
sobota: 11:00 - 02:00
niedziela: 11:00 - 23:00
Zakres cenowy
Ocena gości
średnia z 113 ocen Facebook:4,3
średnia z 9 ocen Google:3,8

Opis


W „Tapas bar” spotykają się ludzie, którzy kochają rozkoszować się życiem i roz-puszczać swoje siedem zmysłów, w tym przede wszystkim zmysł smaku. Pomysł na tapas zrodził się z hiszpańskiej kultury spędzania dnia, w którym zawsze znajdzie się czas na para pikar -czyli coś do przekąszenia.


Jest wręcz rytuałem już między 10:00 a 11:00 rano spotkać się ze znajomymi na krótką śniadaniową pogawędkę almuerzo, przy kawie i kawałku pieczywa maczanego w oleju z oliwek, lub zależnie od regionu przy desce przewspaniałych hiszpańskich wędlin i oliwek. Później w środku dnia, czas na siestę poprzedza między 13:30 a 15:00 la camida - generalna próba dalszego kulinarnego przebiegu dnia. Rozpoczyna się ona zawsze od lampki wytrawnego Fino Sherry i rozmaitych, mniejszych i większych przystawek jedzo-nych drewnianymi szpikulcami. Główne danie to ryba lub mięso podawane z białym pie-czywem, do tego odpowiednio dobrane wino, a na deser deska hiszpańskich serów, bądź słodkości.


Po południu około godz. 17:00 a 18:30 ma miejsce merienda, rodzaj podwieczorku a późnym wieczorem bo o 22:00 po alkoholowym tournee jada się nie dużą kolację - la cena po której najczęściej przechodzi się do baru gdzie barman zaprasza na zakończenie na trunek od domu.


Tapas gourmet to fantastyczna wariacja kolorowych owoców morza, ryb i najlepszych kawałków mięsa tak sporządzonych by jadło się je lekko i łatwo, aby móc przy tym towa-rzysko porozmawiać lub dopiąć interesu.


Nie chodzi o to by najeść się do syta, lecz o to by razem z przyjaciółmi delektować się nieprzeciętnymi zakąskami przy kieliszku dobrego wina, sherry, czy też innego ulubio-nego alkoholu. Do każdego kieliszka jada się coraz to inne przysmaki odpowiednio pasujące do trunku, co też pozwala dalej trzymać się mocno na własnych nogach.


Hiszpańskie Tapas bary mają coś wspólnego - drzwi otwarte, wchodzisz i już czujesz ten klimat, w powietrzu lekka mgiełka z czosnkowych specjałów. Camarero wita cię z uśmiechem i przelotnie informuje, że wczorajszą „kolejkę” już ktoś uregulował. Przy barze właśnie dojrzałeś znajomą ci twarz i myślisz: manana, jutro się wyśpię...! tak miło spędzasz kolejny dzień poznając ciekawe stadko ludzi i łyk nowego wina de la casa, a kucharz już wie, że ty lubisz twój tapas extra-ostro przyrządzony.

Opinie (24)